A ZFW Hortiservice Kft. 2010 elején mutatkozott be mikorrhiza oltóanyagot tartalmazó első termékeivel Magyarországon.
A technológia megismerésének első pillanata óta az AEGIS SYM névre hallgató oltóanyagokat szívesen ajánlom az ültetvényt telepítő gazdáknak.
Be kell ismernem, hogy minél mélyebbre ások a talaj mikrobiológiájának megismerése érdekében, annál inkább szembesülök azzal, hogy mennyire keveset tudok róla.
Ez a felismerés arra ösztökél, hogy még többet kutassak e szemnek alig látható világról, a mikorrhiza gombák hihetetlen gazdagságáról és világmegváltó erejéről.

Fülei Zoltán
kertészmérnök


MUNKÁRA BÍRNI A TERMÉSZETET
MIKORRHIZA TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSÁVAL


Öregapám azt tanácsolta, hogy telepítés előtt legalább egy ásónyi erdei földdel kell beoltani a városi környezetbe tervezett növények talaját. MEKKORA BÖLCSESSÉG!
A mikorrhiza gombák
(Glomus spp) természetesen előforduló, talajban élő gombák. Ezek a gombák kölcsönös kapcsolatot alakítanak ki szinte minden növény gyökérzetével.
Jótékony baktériumokkal kombinálva a mikorrhizák működtetése jelentős előnyt ad az egészségesen fejlődő növényeknek.

Hogyan működnek a mikorrhizák

A mikorrhiza gombák több millió éve léteznek a földön, de a talajkutatók csak a közelmúltban fedezték fel, hogy ezek az apró organizmusok mennyire fontosak és hogyan járulnak hozzá a növények egészséges fejlődéséhez - és hogyan lehet ezeket a mikroorganizmusokat sikeresen hozzáadni a talajhoz, hogy a termesztett növények egészségesebbek és szebbek legyenek. Talajban történő alkalmazáskor a mikorrhiza gombák szimbiotikus módon kapcsolódnak a növényi gyökerekhez, és mind a gombák, mind a hozzájuk kapcsolódó növények kölcsönös előnyöket élveznek. A gomba cukrot (glükózt) vételez a növény gyökerétől, és fejlődésének következtében tápanyagfelvételre alkalmas hosszú, hifa fonalat növeszt. Mivel a hifa fonal rendszer rendkívül vékony, az egyes fonalak könnyedén behatolnak a talajban lévő apró ásványos repedésekbe vagy résekbe, ahol másképp elérhetetlen növényi tápanyagokat találnak, és nagyobb felületet biztosítanak ezek felszívódásához. A gyökérkörnyezetben található, növényi táplálkozásra alkalmas tápelemeket egyszerűen visszavezetik
a gazdaszervezetbe, melyet aztán a növény is könnyen magához vesz. A mikorrhizált „másodlagos gyökérrendszer” előnyeivel rendelkező növények több vizet és tápanyagot
szívnak fel, mint a mikorrhiza nélküli talajokban növekvő hasonló növények.

Valójában a táplálékfelvétel akár 700%-kal is növekedhet azokban a talajokban, ahol mikorrhiza populációk dominálnak. Különösen a foszfor, a kálium és a magnézium felszívódása nő, de jelentősen javul a mikroelem és vízfelvétel is.

Kölcsönös előnyök (szimbiózis)

Különféle mikorrhiza gombák bőségesen találhatók szinte minden zavartalan talajon szerte a világon. A városi-, szántóföldi-, intenzíven művelt- és kemény vegyi gombaölő szerekkel szennyezett talajok ugyanakkor lassan de biztosan végül elveszítik az összes kedvező hasznos mikroszervezetet. Ez a lepusztulási folyamat hajtatott körülmények között döbbenetesen gyorsan, akár 3-4 év alatt lezajlik, míg ugyanilyen lepusztulás szántóföldi környezetben - a termesztés intenzitásától függően – kb 20-30 év alatt következik be. A kimerült talajokban növekvő növények általában olyan gyökérrendszerekhez hasonlíthatók, amelyek vasvilla-szerű kemény fogakra emlékeztetnek, míg a mikorrhizában gazdag talajok gyökérrendszerei vastag, egészséges, laza (rongy-szerű) szerkezettel rendelkeznek.

Öregapám azt tanácsolta...

Az öregapám azt tanácsolta, hogy telepítés előtt legalább egy ásónyi erdei földdel kell beoltani a városi területre tervezett növények talaját. MEKKORA BÖLCSESSÉG! Vagyis régen kötelezően gondoskodni kellett arról, hogy az új telepítéshez a talajt kedvező mikroorganizmusokkal oltsák be, beleértve a szimbiotikus kapcsolatot kialakító gombákat is, bár akkoriban a mikorrhiza kifejezés még teljesen ismeretlen volt. Habár a mikorrhizák olyan régiek, mint maga a földi élet, a mikorrhizát 1845-ig nem is ismerték és egészen 1980-as évekig tudatosan egyátalán nem alkalmazták. A mikorrhizák létezését leginkább az elmúlt 30 évben ismerte meg a tudomány, bizonyítva azt a kijelentést, hogy „eleink természetből
eredő okossága ma tudományos felfedezésnek számít.”
A legutóbbi tudományos eredmények sok finomhangolást tesznek lehetővé a régi, lapáttal szembeni megközelítésre, amikor kedvező gombákat vezetnek be az intenzíven művelt (városiasodott) talajok javítása érdekében. A ma agrár szakembere most kezdi felismerni a mikorrhiza (endo és ekto) két fő típusát, és gyorsan megtanulja hogy a hasznos mikroszervezetek hatékony működtetéséhez a mikorrhizának összhangban kell lennie a termesztett növények típusával és fajával. A ‚Zöld Ipar Szakembereinek’ köszönhetően ma már könnyedén, közvetlen úton juttathatnak a talajba oltóanyagokat, nem szükséges lapáttal az erdőbe menni.

 

Matthew Grassi kutatása alapján írta és feldolgozta:
Fülei Zoltán
kertészmérnök
ZFW Hortiservice Kft.

Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies